1914 - 1944
Fra korets første protokoll henter vi:
"Der blev straks gaaet i Vei med at anskaffe sig en Instruktør og Maskinmæster Lund fra Bergen blev antaget. Øvelserne begyndte og besluttedes afholdt 2 timer hver Lørdagsaften fra 6 1/2-8 1/2. Gebyr blev bestemt til Kr. 4.00 pr. Øvelse, samt fri Reise med frit Ophold. Da der en tid var noget vanskelig med at forskaffe Instruktøren et fast Sted for hans Ophold, enedes man om at Sangforeningen selv skulde kjøbe Seng med delvis Sengeudstyr og skulde han fremtidig have sitt Logi hos Anton Andreassen paa Sangforeningens Regning."
Follesø Mannskor ca. 1915
17. mai 1915 arrangerte koret sin første tilstelning, og etter denne steg interessen for koret merkbart i bygden. 19. september 1915 er en av korets merkedager, da ble den første konserten holdt. Den foregikk i Strusshamn Kirke og Strusshamn Musikkforening medvirket. Bergens Aftenblad ga en meget rosende omtale av konserten og skrev bl.a.:
"..Det fortjener respekt at folk på landsbygden som ellers til daglig strever i sitt virke på gård og sjø, dog viser så varm interesse for kunst at de formår at bringe så gode resultater ut i livet. Det burde virke som eksempel for andre bygder rundt Vestlandet. Såvel Mandskorets dirigent Hr. Lund som Musikklagets instruktør Hr. Hoffmann fortjener anerkjennelse for det sikkert meget interesserte arbeidet de har nedlagt."
Korets første ordinære generalforsamling ble holdt 9. januar 1916. Før den tid hadde koret ikke hatt noe styre.
I årene som fulgte gikk korarbeidet med liv og lyst. Det ble deltatt i – og arrangert – konserter rundt omkring både på Askøy og andre steder. Koret var i Leikanger, Høyanger, Vik, Fedje, Nautnes, Loddefjord, Dale, Arna, bare for å nevne noen av de stedene protokollene viser til. Med datidens kommunikasjoner i tankene skjønner vi at interessen og innsatsviljen var stor.
6. november 1926 er en ny stor merkedag i vår historie. Da tiltrådte Valter Aamodt som dirigent – og med det startet en epoke som skulle gjøre både hans navn, korets navn og kommunen vår vel kjent. Under hans myndige og inspirerende ledelse fortsatte konsertvirksomheten rundt i Hordaland, og da Bergen Kringkaster skulle feire 2-årsdag, ble koret spurt om å medvirke på en Vestlandsaften. "Vestanveir" og "Varde" gikk ut over eteren den gang.
I 1928 var koret med og stiftet Hordaland Mannssangerforbund på Voss, og i 1930 tok FMK iniativet til å stifte Askøy Song og Musikklag. Utover i 1930-årene begynte interessen for større musikkverk å melde seg, og Fritjof Andersens store sang- og musikkverk <Utferdsdråpa> ble innøvd sammen med Salhus Mannskor og orkesteret <Allegro> fra Bergen. Konserten var en kjempesuksess og måtte gjentaes for fulle hus flere ganger, og en av dem ble til og med sendt i radio!!!
Årene videre forteller om vilje til å påta seg stadig større oppgaver – og å løse dem med glans. Begrepet "Follesø Mannskor og Valter Aamodt" begynner å gå igjen. Stilfull og suksessrik 25-års jubileumskonsert i Handelens og Sjøfartens Hus er et av de store høydepunktene gjennom vår lange historie. Vilje til å dra lasset sammen er noe av det viktigste i alle lag – og et godt eksempel på det er korets 30-års jubileum i 1944. Tross forbud mot og mangel på alt ble det orden både på programtrykking til konserten og meny til jubileumsfesten.