1977 - 2007
Fra 1977 og de neste 20 årene har det vært mange forskjellige dirigenter, og selv om mange av dem har vært svært dyktige, har mangel på kontinuitet i dirigentspørsmålet hemmet koret. Dirigenter i denne perioden var: Ivar R. Hansen, Thorolf Krüger, Oddbjørn Grimstad, Odd Leif Mjøs, Krüger nok en gang, Asbjørn Flåm, Jarle Stølen, Steinar Nyheim og Øyvind Widerø.
Under Ivar Hansens ledelse fikk vi det ærefulle oppdrag å ha en egen konsert i forbindelse åpningen av Grieghallen, og gjennom Krüger stiftet vi bekjentskap med Hurdal Mannskor. De kom på weekendvisitt til oss, og siden det skulle være strømutkobling på lørdagskvelden med de vanskelighetene det medførte for en tradisjonell fest, leide vi båt og tok våre venner fra innlandet med til havs på fisketur. Litt sjøgang ble det, så vi hadde bange anelser om utfallet. Ikke en av Hurdølene ble sjøsyk – men spør om øyboerne ble! Hurdal Mannskor var innkvartert privat hos oss – og mange visitter og gjenvisitter mellom familier fra Hurdal og Askøy har funnet sted siden.
Da Oddbjørn Grimstad var dirigent var hele koret på gjenvisitt i Hurdal, hvor vi assisterte vertskapet på jubileumskonsert og jubileumsfest. Oddbjørn fikk også dirigere oss som representasjonskor for Hordaland Sangerforbund ved Landssangerstevnet i sin hjemby Ålesund. Oppgaven som representasjonskor ved landssangerstevner har FMK for øvrig hatt flere ganger.
Under Mjøs` dirigentperiode kom vi oss endelig av gårde på en ny utenlandstur. Det var i 1985 og Zagreb var målet. En overmåte vellykket kirkekonsert og sammenkomster med jugoslaviske folkloregrupper og kor sitter festet dypt i minnet til de som var med på turen. Etter kirkekonserten ble vi for øvrig invitert på en for oss noe uvanlig kirkekaffe; det ble nemlig servert utelukkende vin! Kirkens organist holdt tale for oss og uttalte at <han hadde ventet seg tysk ompa-musikk og så fikk han oppleve kirkesang sunget med en fantastisk innlevelse>. Om vi i koret svevde høyt denne minnerike kvelden, så var Odd Leif Mjøs om mulig enda høyere oppe. Leif Rygg og <Strilaringen> fra Lindås var også med oss på turen. Dette bekjentskapet utviklet seg til oppriktig vennskap og deres jugoslaviske venner fra tidligere besøk ble nå også våre venner.
Thorolf Krüger overtok igjen det musikalske ansvar for koret, og under hans ledelse sang vi inn en presentasjonskassett som fikk navnet <Det är vacrast>. Dette nydelige diktet av Pär Lagerkvist, tonesatt av Henrik Lyssand og tilegnet Follesø Mannskor er her med i en bukett sanger vi setter meget høyt.
Høsten 1987 viste vi virkelig at <vi kan hvis vi vil>, i Syng for oss-konkurransen i Bergen oppnådde vi 3. beste poengsum av samtlige deltakere. Et bemerkelsesverdig resultat tatt i betraktning at vi da igjen hadde fått ny dirigent, Asbjørn Flåm, og han hadde da hatt koret i kun 2 måneder!
I 1988 deltok vi på Landssangerstevnet i Kongsvinger. Her deltok vi under ledelse av Asbjørn Flåm på konserter i den vakre Grue Kirke og i Rådhuskinoen. Turen var vellykket både sangmessig og sosialt. Det er alltid en god historie fra turen å mimre over i pausene vi har på våre øvinger. I 1989 takker Flåm for seg og en sambygding -Jarle Stølen overtok dirigentansvaret. Høydepunktet nå var storstilt jubileumskonsert i Ravnanger Grendahus 19. november. Vi presenterte koret gjennom 75 år i bilder, ord og toner, vi hadde en egen avdeling med våre gamle læremestre Lyssand og Aamodt, og vi gjentok folkemusikkprogrammet vårt sammen med Leif Rygg og Kleppestø Folkedanslag.
I 1990 skjedde det så den store katastrofen. Interne stridigheter kulminerte med at koret ble delt i 2. Den yngre garde gikk ut, Sammen med dirigent Jarle Stølen, og stiftet Follesekoret mens Steinar Nyheim overtok dirigentstokken for Follesø Mannskor. Dette var en tung periode for FMK, men det viste seg at gammel klokketro på koret var sterkere enn ungdommelig iver, og etter 3 år ble Follesekoret nedlagt og flere av medlemmene kom tilbake til FMK. Etter dette tok det en del tid for å bygge opp igjen koret kvalitetsmessig. Vi deltok i konkurransen "Syng for oss" i 1995, 1997 og 1999 under Øyvind Widerø sin ledelse uten å oppnå et tilfredstillende resultat.
Høsten 1999 overtok Anne Kristin Hopsdal den musikalske ledelsen av koret. Hun klarte å gi koret en ny giv og ambisjonsnivået steg. Våren 2000 var vi på tur til Sogndal og landsdels stevne der. At det var en musikalsk suksess var vi meget fornøyd med. At dette også var den første "store" turen på 11 år og at den var så sosialt vellykket var vel enda viktigere.
Våren 2001 var det neste store målet. Da var det "Syng for oss" konkurranse i Bergen, denne gang i selveste Grieghallen. At vi her klarte å stikke av med en knepen førsteplass i A-klassen for mannskor foran Haltdalen Mannskor var en stor overraskelse for oss. At gleden fikk minst like stort utløp under den påfølgende sangerfesten i Grieghallen var mindre av en overraskelse. Dette hadde vi jobbet for. Neste mål må være å knipe inn på den poengmessige avstanden mellom oss og de beste damekorene. Da tenker vi på b.la. på Voci Nobili fra Bergen som hadde den suverene poengsummen på hele 139,60 mot våre 120,00 poeng. I november forlot Anne Kristin ossfor å flytte til Australia med sin famillie, og Synnøve Tollaas overtok som korets faste dirigent.
April og mai 2002 markerte vi, sammen med Fortunens musikkorps, Valter Aamodt sin 100 års fødselsdag med to minnekonserter. En i Askøyhallen og en i Håkonshallen i Bergen. Kåre Minde var den store pådriver for å få arrangementet i havn. Dette var Synnøve sin første store jobb med FMK. Aamodt sine komposisjoner gir store sanglige utfordringer, og for veteranene i koret ble det et kjært gjennsyn med mange av hans værk. Marianne Juvik Sæbø, Kormix oog Strusshamn musikkforening deltok også på konsertene.
2003 kjørte vi på friskt med bla. deltagelse i Landskonkurransen for kor. Her tok vi en klar førsteplass i A-klassen for mannskor.
Synnøve beviste med dette at hun var den rette til å få koret til å prestere når det gjelder.
Januar 2004 ble vi forespurt om å delta sammen med Bergen Filharmoniske kor på Harmonien sin oppsetning av Malers 2. symfoni.
Dette takket vi selvfølgelig ja til, og i mars ble verket fremført to ganger i Grieghallen. Alle medlemmene i koret ble en stor opplevelse rikere. På høsten 2004 var det korets 90 års jubileum som var hovedfokus. Vi avholdt to konserter, en i Troldsalen og en i Rådhuset på Askøy. Musikalsk vellykket men desverre med et dårlig publikumsfremmøte selv etter god pressedekning og god annonsering.
I 2005 tok vi fatt på arbeidet med ny plateinnspilling. I desember ble CDen Havgap lansert. Bergens Tidende ga platen rosende omtale og terningkast 5. Vi deltok også under det første "Grieg internasjonale korfestival" som gikk av stabelen i Bergen i september. Vi deltok også i A-klasse for profan musikk i forbindelse med Griegfestivalen.
I 2006 reiste vi til Trondheim hvor vi deltok på Lanssangerstevnet og i Midtnorsk korkonkurranse som for første gang var åpent for kor fra hele landet. Vi tok en god førsteplass i mannskor A klassen og hadde en uforglemmelig opplevelse da vi sang på nattkonsert i Nidarosdomen.
Landsfestival for kor i Skien 2007
Vi gjorde en flott figur i Skien under Landsfestivalen 2007. I konkurransen tok vi en god 2. plass med 21 poeng, 1.8 poeng bak Viva Sandnes. Synnøve fikk prisen for beste dirigent.
Vi fikk også en god 12. plass i sakral klasse under Grieg internasjonale korfestival.